Fiska och jaga i Vindelfjällen
I Naturreservatet finns fantastiska möjligheter. Här har vi samlat vad som gäller för hållbar jakt och fiske i Vindelfjällen.
Länsstyrelsen förvaltar och vårdar fiskbestånden i statens vatten ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen. Vi arbetar för livskraftiga bestånd och ett hållbart fiske.
Allt fiske ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen ska vara långsiktigt hållbart. Av den anledningen finns det både allmänna fiskeregler som gäller över stora områden och lokalt anpassade fiskebestämmelser.
I vissa områden måste du som fiskare rapportera dina fångster. Fångstrapporterna används som underlag när Länsstyrelsen anpassar fiskeregler efter de lokala förutsättningarna.
Det är förbjudet att fiska i strömmande vatten från 15 september till och med 15 oktober. Syftet är att skydda öringen som har sin lekperiod då.
Vissa vatten är upplåtna för sportfiske. Fjällfiskekatalogen utges årligen på länsstyrelsens hemsida och där kan du läsa om vilka vatten som är tillgänglige. Köp fiskekort för statens vatten ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen i förvaltningssystemet NatureIT eller av lokala återförsäljare.
Fiska i fjällen på Länsstyrelsen hemsida
Länsstyrelsen har i uppdrag att förvalta och vårda all jakt på vilt ovanför odlingsgränsen. Hos oss kan du köpa tillstånd för jakt på småvilt.
I förvaltningssystemet NatureIT kan du
På Länsstyrelsen Västerbottens hemsida hittar du mer information.
Köp fiskekort för statens vatten ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen i förvaltningssystemet NatureIT eller av lokala återförsäljare.
Här hittar du information om Länsstyrelsen Västerbottens service.
Naturkartan
Ladda ner appen
Lantmäteriets karta
Min Karta-appen ger dig aktuella kartor och flygfoton.
Ladda ner appen
Föreskrifter gällande allmänheten.
Det är förbjudet:
I del av Vindelfjällen beslutat 1988/1991/1993 (Kirjesålandet, Matsorliden och Giertsbäcksdalen, Mattanberget (1991) samt Blekfjäll 1:5 och del av fastigheten Blekfjäll 2:1 (1993)) är det förutom ovanstående förbjudet att:
I del av Vindelfjällen beslutat 2017 (Akkan, Arvliden, Guorbåive, Matsorliden och Raningsberget) är det förutom ovanstående förbjudet att:
Från mitten av april till sista juni samlas kalvande renar på Artfjället. Besök därför andra platser under denna tid.
Artfjället är ett mycket viktigt område för renarna under deras kalvningsperiod. Det är hit vajorna kommer för att föda sina kalvar.
Samebyn Ubmeje Tjeällddie samlar huvuddelen av de kalvande renarna på Artfjället. Därför är området mycket känsligt för störning. Det finns flera andra lättillgängliga fjällområden i närheten som du kan besöka under den här perioden för att inte störa renarna.
Att Artfjället ska vara ett lugnt och tryggt kalvningsland utan störning är en överenskommelse mellan rennäringen och turismnäringen där målet är att gynna alla parter. Det är därför viktigt att överenskommelsen följs.
Hundar
Lösa hundar uppfattas ofta som ett hot av renarna. Håll alltid hunden kopplad när du åker skidor eller färdas på fjället.
Skidåkare
Skidåkare riskerar att skrämma renarna. Som skidåkare glider du ofta tyst fram och hinner komma nära renarna innan de upptäcker dig. Om renarna störs under under kalvningsperioden kan vajan och kalven splittras. Kalven får mycket svårt att överleva om inte vajan hittar den igen.
Friluftsliv
Hemavan växer kraftigt, både med antal besökare och antal bostäder. Intresset för toppturer på orörda fjällvidder har aldrig varit större. Det här märker de renskötande samerna av, särskilt vid kalvningen. Därför är Artfjället fredat som kalvningsland.
Att vandra med barn
Andreas Karlsson bor med sin sambo och sina två barn på 10 och 7 år i Hemavan och de brukar ta sig ut på tur i Vindelfjällen. Här tipsar han om hur du lyckas med fjällturen med familjen.
Flyg som en örn
Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.
Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar
Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.