Tyvärr tror han att de samebyar som bedriver rennäring kommer att måsta sluta om utvecklingen fortsätter så här. Trots en dyster prognos är han ändå positiv och Vindelfjällens naturreservat betyder mycket för hans sameby.
– Det är en fristad för oss, helt klart, konstaterar han.
Tobias menar att bland annat föreskrifterna gör det lättare för samebyn att verka inom reservatet.
– Vi har inte lika hög belastning på diverse samråd med exploatörer som vi har på andra ställen utanför reservatet, och det underlättar för oss väldigt mycket, menar Tobias.
När reservatet bildades 1974 var det främst för att skydda området mot exploateringar av bland annat Vindelälven. Redan då förstod man hur viktig naturen är för både människor och djurliv, och måste få fortsätta vara för kommande generationer.
Att vandra med barn
Andreas Karlsson bor med sin sambo och sina två barn på 10 och 7 år i Hemavan och de brukar ta sig ut på tur i Vindelfjällen. Här tipsar han om hur du lyckas med fjällturen med familjen.
Flyg som en örn
Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.
Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar
Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.
Den åtråvärda rödingen
Andreas Karlsson gillar utmaningen med den svårfångade rödingen. – Det är mycket taktik för att lyckas. Man måste ha stenkoll på sjöarna och vart djupkanterna är, berättar Andreas.
Vindelfjällen genom sökaren
Bea Holmberg är frilansfotografen från Umeå som mer än gärna ger sig ut på det oplanerade äventyret med kameran väl inpackad i ryggsäcken.