Att vandra med barn
Text – Sofia Johansson
På den frågan svara Andreas att du måste ha ett spännande mål. Och med det menar han inte Norra Sytertoppen till exempel utan snarare en häftig bäck.
– Man måste känna av dem och inte gå på för hårt, det är resan som är själva målet. Om det sen inte blir som det var tänkt får man ändå göra det till en bra tur. Det finns egentligen ingen prestige, menar han.
Att stanna och fika eller leka flera gånger kan också motivera barnen att vara ute.
– Barn klarar ofta mer än man tror. Utgå aldrig från när du tror att de är trötta, utan känn av och motivera dem. Små utmaningar stärker självförtroendet hos dem, tycker Andreas.
– Barn hittar ofta det stora i det lilla. Ett träd som blir till en gunga eller en sten som ser ut som ett hjärta. Turerna blir ofta mer innehållsrika än om man bara går med vuxna, säger han.
– Vuxna behöver också leka, jag tror det också är viktigt. Att klättra i träd är ju superkul till exempel, säger Andreas.
När Andreas ger sig ut med sin familj blir det ofta att de åker skidor och pimplar. Det gäller att hålla igång när det är lite kallare ute menar han. Andreas tycker inte att man ska ge sig ut i smällkalla januari och tälta som första tur.
– Det är bättre att ge sig ut i maj eller på vårvintern när det har blivit lite varmare om man vill testa vintertältning. Det viktiga då är att göra upp eld för att kunna torka kläder och skor så att det inte blir kallt. Att ha mycket ved till hands är en nyckelfaktor, menar han.
Att ha med något att läsa kan hjälpa barnen känna sig trygga. Ska man sova på något nytt ställe så kan det vara bra att ha med något som de känner sig trygga med menar Andreas.
Om du vill ha en mjukstart kan du och familjen sova i en fjällstuga till exempel och ett sällskapsspel kan bli en mysig avslutning på dagen.
– Det viktigaste är att ha kul tillsammans, avslutar han.
Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.
Fjällforskning från 60-talet lever vidare i Ammarnäs
LUVRE-forskarnas bas i Ammarnäs har stadiga rötter bakåt i tiden.
En renägares vardag i Vindelfjällen
Trots att Tobias Jonsson varit renskötare i hela sitt liv ser han inte sig som fullärd. Området som han verkar i är enormt, det sträcker sig över sju kommuner och en bit in i Norge. Ett av samebyns viktigaste områden är Vindelfjällens naturreservat.
En naturbevakares vardag
Järvspillning, nödved och oväder – det kanske låter som kärva komponenter i mångas öron. För naturbevakaren Mattias Oskarsson är det här standarden på sin arbetsplats.