Den åtråvärda rödingen
Text – Sofia Johansson
Andreas bästa fiskeminne kommer från en kall dag i januari.
– Jag var med en kompis på en sjö ganska långt hemifrån. Det var smällkallt och vi hade inte fått fisk på hela dagen, berättar Andreas.
Sen när solen började gå ner lyste hela himlen upp i rosa. Trots att kompisen ville packa ihop och börja köra den långa vägen tillbaka genom fjällnatten fortsatte Andreas fiska lite till. Pimpelhålet lystes upp i mörkret av blinkpirken.
– Efter ett tag högg det och jag fick upp en röding på 2,65 kg. Ett minne för livet, konstaterar han.
– Om du ska fiska röding på sommaren måste du ha koll på islossningen. Sju till tio dagar efter att isen släppt är rödingfisket bra. Efter det går de att få två till tre veckor framåt, och sen blir det ofta för varmt i vattnet för rödingen, säger Andreas.
Om det är öring du är ute efter är det ungefär samma förhållanden, förutom att de gillar varmare vatten.
Merparten av vattnen i Vindelfjällen har fiskeförbud så det gäller att ha koll på var du får fiska och ha rätt fiskekort.
– Efter Kungsleden finns det några bra vatten som är lättillgängliga, tipsar Andreas.
Vilka favoritställen har du?
– Nä, det säger jag inte, svarar Andreas och skrattar.
Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.
Fjällforskning från 60-talet lever vidare i Ammarnäs
LUVRE-forskarnas bas i Ammarnäs har stadiga rötter bakåt i tiden.
En renägares vardag i Vindelfjällen
Trots att Tobias Jonsson varit renskötare i hela sitt liv ser han inte sig som fullärd. Området som han verkar i är enormt, det sträcker sig över sju kommuner och en bit in i Norge. Ett av samebyns viktigaste områden är Vindelfjällens naturreservat.
En naturbevakares vardag
Järvspillning, nödved och oväder – det kanske låter som kärva komponenter i mångas öron. För naturbevakaren Mattias Oskarsson är det här standarden på sin arbetsplats.