I Jouvvatjåhkka rastskydd utspelade sig ett fjälldrama år 2015 som Mattias snabbt blev delaktig i, men då som personal inom fjällräddningen. Här finns idag en nödlåda och nödradio som Fjällsäkerhetsrådet har ordnat dit. Hade den funnits på plats när dramat utspelade sig hade det varit betydligt enklare för fjällräddningen att hitta de sex personer som fastnade i rastskyddet under en snöstorm.
– Det var så dåligt väder, vi såg inte ens ledkryssen. Vi visste att det var sex skidåkare som saknades på fjället men vi hade ingen aning om vart de var. De kunde ju vara vart som helst. Och för oss i fjällräddningen innebär det en stor fara att ge sig ut på fjället i storm.
Mobiltäckningen är nästintill obefintlig i området och gruppen kunde inte larma att de var i säkerhet.
– Efter ett tag kunde vi lista ut att de borde vara i Jouvvatjåhkka. Gruppen hade en liten radio och kunde höra på nyheterna att de var eftersökta men kunde inte anropa att de var i säkerhet i rastskyddet, berättar Mattias.
Efter tre dagar lugnade sig vädret och gruppen kunde undsättas. Idag ser Mattias och de andra naturbevakarna till att det alltid finns en nödlåda i varje rastskydd med bland annat ved och en komradio.
– Ammarnäs är nog unikt i den benämningen att både affären, naturum, hotellen och alla turistanläggningar är uppkopplade på den kanalen. Förmodligen är de inte på hela tiden, men om man hamnar i nöd är sannolikheten stor att någon kan ta emot ett nödrop.
Att vandra med barn
Andreas Karlsson bor med sin sambo och sina två barn på 10 och 7 år i Hemavan och de brukar ta sig ut på tur i Vindelfjällen. Här tipsar han om hur du lyckas med fjällturen med familjen.
Flyg som en örn
Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.
Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar
Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.
Den åtråvärda rödingen
Andreas Karlsson gillar utmaningen med den svårfångade rödingen. – Det är mycket taktik för att lyckas. Man måste ha stenkoll på sjöarna och vart djupkanterna är, berättar Andreas.
Vindelfjällen genom sökaren
Bea Holmberg är frilansfotografen från Umeå som mer än gärna ger sig ut på det oplanerade äventyret med kameran väl inpackad i ryggsäcken.