Vindelfjällens forskningsstation
Sedan 1994 finns en forskningsstation i Ammarnäs, men långt innan dess vallfärdade forskare hit för att lära sig mer om fjällen.
Forskningsstationen i Ammarnäs finns till för dig som ska bedriva forskning i Vindelfjällens naturreservat. Forskare, studenter och institutioner kan boka plats i forskningsstationen för längre eller kortare besök.
Forskningsstationen har två våningar på totalt 600 kvadratmeter. Anläggningen rymmer:
Lakan kan hyras för en avgift.
Ända sedan 1960-talet har det bedrivits forskning i Ammarnäs och redan när reservatet bildades 1974 planerades en forskningsstation som en del av naturreservatet. Den blev klar år 1994 och invigdes den 31 augusti av kungen. Idag används stationen av flera forskningsprojekt.
naturum Vindelfjällen i Ammarnäs
E-post: naturum.ammarnas@lansstyrelsen.se
Vi har just nu ett tekniskt fel som gör att Gunwor inte kommer åt sin mejl. Mejla därför alla bokningsförfrågningar till naturum under, januari 2025.
Gunwor Olsson
E-post: gunwor.olsson@lansstyrelsen.se
Torleif Eriksson
Telefon: + 46 (0)10-225 44 25
Telefon: + 46 (0)73-038 82 03
E-post: torleif.eriksson@lansstyrelsen.se
naturum Vindelfjällen Ammarnäs
Telefon: +46 (0)70-368 01 65
Lapplassvägen 3B
924 95 Sorsele
Att vandra med barn
Andreas Karlsson bor med sin sambo och sina två barn på 10 och 7 år i Hemavan och de brukar ta sig ut på tur i Vindelfjällen. Här tipsar han om hur du lyckas med fjällturen med familjen.
Flyg som en örn
Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.
Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar
Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.