Stugor, kojor och rastskydd
I Vindelfjällens naturreservat finns över 30 olika stugor, kojor och rastskydd. De har lite olika regler när det gäller bland annat övernattning och betalning.
Stugor
Stugorna har vedspis, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck. Du som besökare städar efter dig och bär in ved från vedförrådet till nästa gäst. Glöm inte att splinta stickor som är lätta att göra upp en eld med.
Erbjud nya gäster att sova i sängarna om du redan sovit en natt. Vandrare och skidåkare har förtur till sängarna.
I stugan är det tillåtet att ha hund, men den får inte ligga på madrasser eller filtar. Använd inte heller köksutrustning som matskål.
Kostnad för boende i våra stugor
Övernattning kostar 200 kr per person och natt. Barn 0–15 år bor gratis. Avgiften används till stugans underhåll, utrustning och ved. Det går inte att boka stugorna eller sängplatserna.
Swish
123 293 08 81
Bankgiro
5050-8720
Meddelande: 21149 + ditt namn
How to pay the fee from abroad
Give this information to your bank:
IBAN: SE19 1200 0000 0128 1010 8390
BIC: DABASESX
Postal Code/City: 901 86 Umeå
Include the numbers ”21149” in a message with the payment.
Stugor utmed Kungsleden
Svenska turistföreningen (STF) driftar stugorna utmed Kungsleden (förutom Rävfallsstugan):
Bokning och öppettider för stugor längs Kungsleden på STF:s webbplats
Stugorna utmed Kungsleden på Naturkartan
Rävfallstugan
Aigertstugan
Servestugan
Tärnasjöstugan
Syterstugan
Viterskalsstugan
Stugor efter Vindelvaggileden
Fyra stugor ingår i nyckelsystemet efter Vindelvaggieleden. Nyckel till dessa måste bokas och hämtas ut.
Längs leden finns också två olåsta stugor:
Boka & hämta nyckel kan du göra här
Ammarnäs Livs
Strandvägen 7, Ammarnäs
Telefon: +46 (0)952-600 07
E-post: ammarnas@naradej.se
Naturum i Hemavan
Modovägen 5, Hemavan
Telefon:
E-post:
Adolfström handelsbod (endast kontant betalning)
Adolfström 168, Laisvall
Telefon: +46 (0)706173041
E-post: info@adolfstrom.com
Krokstrand Kafe og Overnatting
Saltfjellveien 1573, 8630 Storforshei, Norge
Telefon: +47 (0)75166002
E-post: post@krokstrand.as
Avgift och skötsel
Övernattning kostar 200 kr per person och natt, förutom i Rävfallsstugan som kostar 250 kr per person och natt. Barn 0–15 år bor gratis. Avgiften används till stugans underhåll, utrustning och ved. De låsta stugorna betalas i samband med bokning av nyckel, de olåsta stugorna betalas via swish eller bankgiro, se information i stugorna.
Stugorna har vedspis, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck. Erbjud nya gäster att sova i sängarna om du redan sovit en natt. Vandrare och skidåkare har förtur till sängarna.
I stugan är det tillåtet att ha hund, men den får inte ligga på madrasser eller filtar. Använd inte heller köksutrustning som matskål.
Du som besökare eller guide städar efter dig och bär in ved från vedförrådet till nästa gäst. Glöm inte att splinta stickor som är lätta att göra upp en eld med. Skräp får varken lämnas i naturen, utmed leden eller i stugorna.
Nödutrymme
I samtliga stugor finns ett olåst nödutrymme. Där får övernattning ske endast i nödfall av fjällsäkerhetsskäl. Övernattningsavgiften ska i så fall betalas via swish eller bankgiro, se information i stugorna.
Förbjudet att övernatta i Vindelkroken vid slädhundskörning
Alla som färdas med slädhund i Vindelfjällen ombeds respektera förbudet mot att använda stugan i Vindelkroken för övernattning. Länsstyrelsen hänvisar istället till möjligheten att bo i andra stugor, till exempel Dalavardo.
Kojor
Kojorna är olåsta och övernattning i kojorna är gratis. Det är enkelt boende med sovplatser, kamin, bord och stolar. Ta med all utrustning. Det går inte att boka kojorna eller sovplatserna.
Erbjud nya gäster sovplats om du redan sovit en natt. Vandrare och skidåkare har förtur till sovplatserna.
Du som besökare städar efter dig och bär in ved från vedförrådet till nästa gäst. Ved finns som meterved. Glöm inte att splinta stickor som är lätta att göra upp en eld med.
I kojorna är det tillåtet att ha hund.
Björnkojan. Foto: Andreas Karlsson
Rastskydd
I rastskydden kan du söka skydd vid dåligt väder eller ta en rast. Övernattning får endast ske i nödsituationer. I rastskydden finns det en vedsäck som är avsedd för nödsituationer. Rapportera om du använt nödveden eller om du märker att något fattas i rastskyddet till Länsstyrelsen Västerbotten eller naturum Vindelfjällen.
Kontakta Länsstyrelsen Västerbotten
Vallentjåkke/Marinstugan rastskydd. Foto: Beatrice Norrman Länsstyrelsen Västerbotten